جایزه جلال با یك برگزیده به ایستگاه آخر رسید
به گزارش عطر و تن یازدهمین دوره جایزه «جلال آل احمد» با بیان تنها یك برگزیده و چند شایسته تقدیر به آخر رسید.
به گزارش عطر و تن به نقل از ایسنا، محمدرضا بایرامی، دبیر علمی جایزه جلال بعنوان اولین سخنران مراسم پایانی كه عصر شنبه (۱۷ آذر ماه) در كتابخانه ملی برگزار گردید بعد از صحبت درباره جایزه «جلال» در كنار جوایز و اقدام های فرهنگی و ادبی كه به قول او، بودجه های گزاف خرج شان می شوند اما آن طور كه باید و شاید به ثمر نمی شینند، می گوید: داوری و مسئولیت آن یكی از كارهای سخت دنیا است. داوری دشوار می باشد و داوری در جایزه ای مثل جلال آل احمد سخت تر، چونكه هرچند پول این جایزه را دولت می دهد اما جایزه ملی ما است و در نبود جایزه هایی با این شان و گستردگی. هستند جوایزی كه با ادعای خصوصی بودن تلاش در پیدا كردن جایگاه ملی دارند اما متاسفانه گاه تنگ نظری ها آنها را در حد جایزه های محفلی تنزل می دهد. در این جایزه ها بخش بزرگی از ادبیات ما برای همیشه غایب است. در جایزه جلال اما غایب نداریم. تا آن جا كه من دیده و شنیده ام همه آثار بررسی می شوند و سطح جایزه را هم كتاب های موجود در همان سال و مقایسه بین آنها مشخص می كند.
بایرامی در انتها به پیشنهادی كه چندباری برای این جایزه داده است اشاره می كند كه آنرا همانند نوبل به مجموعه آثار یك نویسنده بدهند نه فقط یك اثر.
اشرف بروجردی، رئیس سازمان اسناد و كتابخانه ملی ایران، بعنوان دیگر سخنران این برنامه می گوید: اگر عزیزان با نوشته های جلال خو گرفته باشند به این نكته می رسند كه جلال در حقیقت با این نكته همراه بوده است كه نویسنده در صبغه كارش تكلف نداشته باشد. جلال با ژرف اندیشی و نگاه عمیق و موشكافانه در تك تك وقایع اطرافش می خواست با همان زبان بدون تكلف و خودمانی بنویسد.
او در حالیكه از دوران نوجوانی خود یاد می كند با اشاره به رقابت كتاب های جلال و شریعتی برای خواندن خودش و جوانان هم دوره اش و بیان می كند: در آن زمان هم نویسندگان و هم اصحاب فرهنگ و هنر همه به نحوی علاقه شان را نسبت به جلال در نوشته ها و گفته هایشان ابراز می كردند. من حتی وقتی «غربزدگی» را می خواندم جملات آنرا در ذهنم حك می كردم.
رئیس سازمان اسناد و كتابخانه ملی ایران در انتها می افزاید: كسانی كه به آینده این سرزمین علاقه مند هستند باید بكوشند ادبیات را كه در واقع زبان فهم مطالب و انتقال آن به دیگران است حفظ كنند.
در ادامه لیلا سیدقاسم با كتاب «بلاغت ساختارهای نحوی در تاریخ بیهقی» از نشر هرمس بعنوان اثر شایسته تقدیر در بخش نقد ادبی معرفی می گردد.
سیدقاسم در حالیكه از آمادگی نداشتن برای انتخاب شدنش می گوید، خویش را از نسلی می داند كه در اوایل دهه ۹۰ در مقطع دكترای ادبیات فارسی از دانشگاه های مطرحی فارغ التحصیل شدند. او با بیان این كه مبارزه در خونش است، می گوید: آن نسل باید بیرون از درهای دانشگاه به مبارزه علمی خود ادامه دهد.
ادامه مراسم اختتامیه جایزه ادبی «جلال آل احمد» به پخش مستندی اختصاص می یابد كه در آن مردم از لطف و كمك هایی كه از جانب این نویسنده شامل حال شان شده است می گویند؛ از این كه یك نویسنده چگونه مهم ترین نقش را در زندگی خیلی ها و برای رفاه حال شان داشته است.
در گوشه ای از اختتامیه یازدهمین جایزه جلال، نویسندگانی حضور دارند كه نمی شنوند اما می نویسند و آنها نویسندگان ناشنوایی هستند كه در این جمع حاضر شده اند.
سپس محسن جوادی، معاونت فرهنگی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در سخنانی كوتاه با اشاره به جمله ای از جلال آل احمد می گوید: امیدوارم از این لحظه كه سایت «ویكی ادبیات» شروع به كار می كند راه را بر تحریف تاریخ ادبیات ایران كه دغدغه جلال هم بود ببندد و مشاركت همه ادب دوستان را در نگارش تاریخ ادبیات فراهم آورد.
در این مراسم دانشنامه اینترنتی ادبیات یا همان «ویكی ادبیات» هم به حاضران معرفی و از آن رونمایی می گردد.
مهدی قزلی مدیرعامل بنیاد شعر و ادبیات داستانی و دبیر اجرایی جایزه جلال هم درباره «ویكی ادبیات» می گوید: ویكی های زیرمجموعه خیلی طول می كشد تا آماده شوند اما همكاران من با كمك دكتر جوادی در كمتر از دو ماه مبحث را به مرحله مدخل نویسی رساندند؛ كاری كه در نمونه های داخلی و شبیه به آن ۱۵، ۱۶ ماه طول می كشد.
با اعلام نتیجه نهایی بخش مجموعه داستان، كتاب «زخم شیر» نوشته صمد طاهری از نشر نیماژ بعنوان اثر شایسته تقدیر در این بخش معرفی می گردد.
صمد طاهری در چند جمله ای از ناصر زراعتی، هوشنگ گلشیری و صفدر تقی زاده بعنوان كسانی كه در دوران جوانی او نقش موثری برای او داشته اند تقدیر می نماید.
ادامه برنامه با بیان نتیجه نهایی بخش مستندنگاری همراه می گردد كه «الف لام خمینی» نوشته هدایت الله بهبودی و «ركاب زنان به دنبال شمس» نوشته حسن كرمی به صورت مشترك شایسته تقدیر این بخش معرفی می گردند. هر كدام از این دو نویسنده به صورت جداگانه جملاتی را با حاضران صحبت می كنند و حسن كرمی از دشواری هایی كه در راه انتشار كتابش داشته است می گوید.
آتیه داستان ایرانی ها بخشی است كه برای نخستین سال و به مناسبت ۴۰ سالگی انقلاب به این جایزه اضافه شده است؛ برگزیدگان این بخش با نام های محمد علی ركنی با بیشترین آرا از جانب مردم، محمدرضا شرفی خبوشان، الهام فلاح و سیدمیثم موسویان اعلام می شوند.
در حالی كه هنوز تمام برگزیدگان معرفی نشده اند، زمان تقدیر از احمد مدقق و مصطفی جمشیدی فرامی رسد. احمد مدقق، نویسنده افغانستانی كتاب «آوازهای روسی» است كه در این دوره از جایزه جلال مورد تقدیر قرار می گیرد.
دیگر سخنران این برنامه، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی است. سیدعباس صالحی می گوید: این جایزه در سه گرایش تنظیم شده است؛ بخش نخست حوزه داستان است. داستان برای ما در حوزه های مختلفی اهمیت داشته و دارد. از یك سو بخشی از گویش زبان فارسی در صد سال اخیر مدیون داستان است. با استفاده از داستان زایش زبان دارد اتفاق می افتد.
او می افزاید: داستان زبان فرهنگی بین نسلی ما است. امروز ما آل احمد، هدایت و هزاران نفر دیگر را با فرهنگ بین نسلی مان مرتبط كرده ایم. همینطور داستان طریق گفت وگوی ما با دیگر فرهنگ ها و زبان ها می تواند باشد.
صالحی بیان می كند: بعد از انقلاب در ۴۰ سال قبل شاهد این بودیم كه حدود ۲۱ هزار و ۵۰۰ كتاب چاپ اول داشتیم و حدود ۱۱هزار و ۴۰۰ مولف كه در این سال ها داستان ایرانی نوشته اند. در سال های ۹۲ تا ۹۶ در داستان نویسی شتاب داشتیم و حدود نصف مولفان در پنج سال اخیر نوشته اند.
او در انتهای سخنان خود به دیگر بخش های جایزه و اهمیت آنها هم اشاره می كند.
تنها بخش باقی مانده از جایزه، رمان و داستان بلند است كه با بیان كتاب «رهش» نوشته رضا امیرخانی از نشر افق بعنوان برگزیده این بخش آخر می یابد. رضا امیرخانی بعد از دریافت جایزه اش، بخش نقدی آنرا به موسسه پژوهشی دانایار كه آموزش معلمان مقطع ابتدایی در سیستان و بلوچستان را بر عهده دارد، اهدا می كند.
برگزیده این جایزه ۳۰ سكه، لوح تقدیر و نشان جایزه جلال را می گیرد و شایستگان تقدیر هم ۱۰ سكه، لوح تقدیر و نشان جایزه جلال را دریافت می كنند.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب