اولویت های پزشکیان برای سلامت ایران چه خواهد بود؟

اولویت های پزشکیان برای سلامت ایران چه خواهد بود؟ عطر و تن: دکتر مسعود پزشکیان - جراح قلب و نخستین رئیس جمهور پزشک است که از دل جامعه سلامت برآمده و سوابق مختلفی از ریاست بیمارستان گرفته تا ریاست دانشگاه، چند دوره حضور در مجلس شورای اسلامی، معاون سلامت و وزیر بهداشت را در کارنامه دارد و همین سوابق وی در نظام سلامت، بارقه امیدی است که با حضور وی در راس دولت، برخی عقب ماندگی ها در سیستم سلامت کشور اصلاح و جبران شود.


در همین راستا، دکتر محمد جواد کبیر - مدیرعامل اسبق سازمان بیمه سلامت در گفتگوی تفصیلی با ایسنا، در رابطه با انتخاب دکتر پزشکیان بعنوان نخستین رئیس جمهورِ پزشک کشور و نقشی که وی می تواند در شناسایی و رفع چالش ها و همینطور پیشبرد اهداف نظام سلامت داشته باشد، اظهار داشت: دکتر پزشکیان همچون شخصیت هایی است که در حوزه سلامت سیر تکاملی را طی کرده است؛ به صورتی که مسئولیت های وی از ریاست بیمارستان شروع شده و در ادامه مسیر هم در شبکه بهداشتی و درمانی، ریاست دانشگاه، معاون سلامت و در نهایت هم در مسند وزارت بهداشت بعنوان وزیر ایفای نقش و مسئولیت داشته است. این سیر تکوینی شخصیتی و تجربیات وی از آن حکایت می کند که فرد جامع و جامع نگری در حوزه سلامت است.


تکالیف بر زمین مانده سیاست های کلی سلامت وی در اینباره اضافه کرد: «جامع» از این نظر که بدون شک همه ابعاد سلامتی شامل ابعاد جسمی، روحی، روانی، اجتماعی و اقتصادی را مد نظر دارد و «جامع نگری» هم از این جهت که وی مشکلات مبتلابه نظام سلامت را می شناسد؛ به صورتی که یکی از گلایه های وی در گذشته، عدم اجرای خیلی از تکالیف مندرج در سیاست های کلی سلامت ابلاغی مقام معظم رهبری از سال ۹۳ تابحال است و به واسطه همین مشکل، کار به سمتی رفت که خیلی از منابع در جای خود استفاده نشد؛ بر همین مبنا الان پیشرفت های مناسبی در بحث شاخصهای سلامت نداریم. خوشبختانه یکی از خصوصیت های بارز رئیس جمهور منتخب آن است که تعهد سیاسی بالایی داشته، به مسایل پایه نظام سلامت اعتقاد دارد و حمایت خوبی هم از حوزه سلامت دارد.
مدیرانی که باید تمام وقت باشند رئیس کمیته اقتصاد سلامت ستاد انتخاباتی دکتر مسعود پزشکیان با اشاره به اینکه دکتر پزشکیان ذهنی سیستماتیک دارد و بشدت هم اعتقاد دارد نظام سلامت باید از نگاهی برنامه محور برخوردار باشد، افزود: بر همین مبنا هم رئیس جمهور منتخب تلاش دارد که بتوانیم از راه شاخصهای قابل اندازه گیری، برنامه هایمان را زمان بندی شده، داشته باشیم. همینطور دکتر پزشکیان اعتقاد دارد مدیرانی که انتخاب می شوند علاوه بر خصوصیت های عمومی از نظر پاکدستی، سلامت، قابلیت و توانمندی، باید تمام وقت در اختیار سیستم باشند. از این جهت ما در حوزه سلامت و شبکه های خدمات بهداشتی درمانی، بارقه امید بالایی داریم؛ شبکه ای که حدود ۱۹هزار خانه بهداشت، حدود ۶۵۰۰ مرکز جامع سلامت، حدود ۴۰۰۰ پایگاه سلامت و حدود ۳۰۰هزار نفر نیروی کارگزار و کارمند تنها در سطح پیش بیمارستانی دارد.
بارقه امید برای تجربه شرایط جدید رئیس کمیته اقتصاد سلامت ستاد انتخاباتی دکتر مسعود پزشکیان اضافه کرد: به این ترتیب، این بارقه امید سبب می شود که شرایط جدیدی را تجربه نماییم. البته در چنین شرایطی نیاز است که مقبولیت اجتماعی را تقویت کنیم؛ تفکر دکترپزشکیان آن است که تا وقتی که نتوانیم مشارکت آگاهانه مردم را در حوزه سلامت فراهم نماییم، برنامه ها و طرح های جامعه محور عملیاتی نخواهند شد. پس باید برای مشارکت مردم تلاش نماییم و از ظرفیت جامعه استفاده نماییم. در این خصوص باید گروههای تشکل نهاد و سازمان های مردم نهاد تقویت شوند. سازمان های مردم نهاد می توانند بازوان خوبی برای نظام سلامت باشند.
اهمیت عوامل اقتصادی - اجتماعی موثر بر سلامت ایشان در ادامه صحبت هایش با تکیه بر این که رئیس جمهور منتخب اعتقاد دارد عوامل اقتصادی - اجتماعی اثرگذار بر سلامت باید در دستگاههای مختلف جدی گرفته شوند، اظهار داشت: از این جهت هم دکتر پزشکیان با رویکرد تقویت همکاری بین بخشی، تلاش دارد که بتواند آن دسته از فعالیتهایی که در دستگاههای اجرایی بعنوان روتین سیستم است و می توانند روی سلامت اثرگذار باشند را تقویت کند.
سلامت؛ محصولی که همه دستگاه ها باید برای آن تلاش کنند مدیرعامل اسبق سازمان بیمه سلامت با اشاره به اینکه ما «سلامت» را بعنوان یک «محصول» می دانیم، اضافه کرد: محصولی که حاصل تلاش همه دستگاههای اجرایی می باشد و از این جهت باید تلاش نماییم آن دسته از اقداماتی که حوزه های اجرایی می توانند کمک کننده باشند را تقویت نماییم. از سوی دیگر هم دکتر پزشکیان خود بنیانگذار برنامه «پزشکی خانواده» در روستاها و همینطور در شهر «بم» هستند؛ ازاین رو در جهت فراهم آوردن بستر مناسب و رفع موانع موجود اجرای این برنامه در دولت و مجلس تلاش دارند.
عدالت در سلامت و تاکید بر بازبینی بسته خدمات ایشان در ادامه با اشاره به اینکه رئیس جمهور منتخب، شاخص عدالت در سلامت و متناظر آن مبحث دسترسی و بهره مندی عادلانه را بعنوان اصلی اساسی در نظر دارند، اظهار داشت: اعتقاد دکتر پزشکیان بر آن است که باید بسته خدمات سلامت بازبینی شود؛ بسته خدمات باید عمق یافته و وسعت یابد. از طرفی ایشان معتقدند که نمی شود منابع نظام سلامت بی انضباط باشد و باید برای منابع سلامت ساز و کاری را در نظر بگیریم که بر مبنای اصل دوم سیاست های کلی نظام سلامت، منابع در نظام بیمه و البته با سیاست ها و چارچوبی که تولیت نظام سلامت تعیین می کند، انباشت و هزینه شود.
دکتر کبیر افزود: ازاین رو با عنایت به سابقه طبابت و مسئولیت های مختلف دکتر پزشکیان در ادوار مختلف نظام سلامت، وی حالا بعنوان رئیس دولت و رئیس شورایعالی سلامت و امنیت غذایی می تواند نقش بسیار قابل ملاحظه ای در حوزه سلامت داشته باشد. در همین راستا هم همچون اقداماتی که دکتر پزشکیان در دستور کار دارد، اصلاح ساختار شورایعالی بیمه است. حالا از آنجاکه وزیر بهداشت، رئیس شورایعالی بیمه است، امکان دارد کارایی لازم را نداشته باشد. معتقدیم رئیس شورایعالی بیمه باید رئیس جمهور باشد و وزارت بهداشت دبیر آن؛ چونکه تصمیماتی که شورایعالی بیمه می گیرد باید از ضمانت اجرایی بالایی برخوردار باشد.
سهم پایین سلامت از تولید ناخالص ملی وی در قسمت دیگری از صحبت هایش با اشاره به اینکه متاسفانه سهم سلامت از تولید ناخالص ملی در سازمان برنامه و بودجه کاسته شده است، اضافه کرد: امروز سهم سلامت بر مبنای آخرین مطالعات به مرز ۴ الی ۴.۵ درصد رسیده است. این درحالیست که با عنایت به وضعیت نظام سلامت نیاز است که حداقل بر مبنای سند چشم انداز و سیاست های کلی نظام سلامت ابلاغی مقام معظم رهبری، این عدد باید به عدد هشت برسد. قابل قبول نیست که روزی در منطقه (مدیترانه شرقی) ام القری نظام PHC بودیم و امروز بخواهیم از منطقه عقب بمانیم. ازاین رو این بارقه امید وجود دارد که با حضور دکتر پزشکیان خیلی از عقب افتادگی های نظام شبکه بهداشت کشور اصلاح گردد.
امیدواری رفع چالش های نیروی انسانی کبیر با اشاره به اینکه همینطور این امیدواری وجود دارد که خیلی از چالش های موجود نیروی انسانی و برخی بی عدالتی ها و برخوردهای سلیقه ای با اعضای هیات علمی دانشگاه ها اصلاح گردد، افزود: همینطور در خیلی از مناطق محروم همچون سیستان و بلوچستان، کردستان، ایلام، آذربایجان غربی، کهگیلویه و بویراحمد و... که متاسفانه سبب شده شاخص دسترسی به خدمات سلامت با بهره مندی عادلانه کاهش پیدا کند، امروز تلاش می شود که با نظام تأمین و تخصیص منابع بر مبنای رویکرد آمایش سرزمین و توازن منطقه ای، بازبینی جدی شود.
او همینطور به افزایش ظرفیت پذیرش دانشجوی پزشکی و دندانپزشکی اشاره نمود و اظهار داشت: رئیس جمهور منتخب اعتقاد دارد که این مورد هم باید اصلاح شود؛ چونکه ظرفیتهای فعلی منطقی نیست و ظرفیت ها باید بر مبنای مناطق مختلف، جانمایی شود.
استفاده هدفمند از بخش غیردولتی درمان او ضمن اشاره به تاکید رئیس جمهور منتخب بر ضرورت استفاده از ظرفیت بخش غیردولتی حوزه سلامت، افزود: بر این اساس ضروری است از ظرفیت بخش دولتی استفاده حداکثری کرده و در عین حال از ظرفیت بخش غیردولتی هم به صورت هدفمند و در ساختار شبکه شهرستان استفاده نماییم.
اهمیت بیمه کارآمد مدیرعامل اسبق سازمان بیمه سلامت در قسمت پایانی صحبت هایش ضمن اشاره به لزوم پایدار کردن و تأمین منابع مکفی نظام بیمه ای کشور، اظهار داشت: نظام بیمه ای ما یک سازمان اجتماعی - اقتصادی و همینطور حفاظتی است. باید از راه عمق بخشیدن هزینه های خدمات تحت پوشش، بیمه را به سمت کارآمدی برد. بیمه باید بتواند با خرید هوشمند و هدفمند در خدمات زیر پوشش ایفای نقش موثرتری داشته باشد. بیمه باید بعنوان وکیل افراد زیر پوشش و بخصوص مناطق محروم، نقش موثری داشته باشد؛ این درحالیست که بیمه های کنونی این نقش را ندارند و در این حوزه چالش داریم.




منبع:

1403/04/23
13:35:42
5.0 / 5
249
تگهای خبر: بهداشت , بیمار , بیمه , پزشك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
نظر شما در مورد این مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۳ بعلاوه ۱
عطر و تن
atrotan.ir - حقوق مادی و معنوی سایت عطر و تن محفوظ است

عطر و تن

عطر و اودکلن و لباس مردانه و لباس زنانه